GUTWEED CRAFT SODA

Frisk smak av citrus. Balanserad med mineral och sälta från havet.

Vi plockar vår Ulva på sensommaren. I klara hällkar längst ute i det åländska havsbandet. Då vinden och dyningarna friskar på. Lysande grön sköljer vi den. Blandar den sedan med lite citron, gran skott, humle, vinäger på äppelcider och lite ekologiskt socker.

I koket tydliggörs havets smaker. Mineralerna kommer fram. Blandas med sältan. En unik och snäll smak av hav kastas runt i munhålan. Vi har märkt att asiatiska fiskrätter som sushi passar utmärkt. Citrusbaserade pastarätter likaså. Timjan och oregano blir spännande tillsammans med en kyld dryck.

I tillverkningen tillsätts lite kolsyra och vatten. Allt pastöriseras så hållbarheten är ett år.

BLADDERWRACK CRAFT SODA

Mogen i smaken. Kryddigt rökig. Viss beska. Massor av karaktär.

Vi klipper de yttersta, rena fina bladen av blåstången på minst en meters djup i åländska vatten. Tidigt på våren. Innan den förökar sig vid fullmånen i maj. Torkar och röker den lätt. Utvecklar smaken med humle, honungsvinäger, sockertång (från västkusten) stjärnanis, fänkålsfrö, nejlika och lite ekologiskt råsocker. 

När man rostar blåstången utvecklas en unik anisliknande smak som ackompanjerar många klassiska rätter. Salviadoftande kycklingleverpasta rusar i munnen. Detsamma händer med kryddstark ramen. Ugnsbakad fläsksida.

MAKROALGER ÄR EN VIKTIG DEL AV DEN FRAMTIDA MATINDUSTRIN

Under 2023 startade företaget Under Ytan sin resa. Att förstå hur man odlar alger & tång i Östersjön. Vi gör det för att vi tycker vårt hav är så fantastiskt vackert. Både över och under ytan. Och det man älskar vill man både skydda och vårda. Makroalger (alger du kan se) och tång har något magiskt över sig. Hemliga och okända egenskaper som fascinerar oss. Varje dag.

De har generativa egenskaper som ökar biodiversiteten där de finns. Mångfalden av djur och växter stimuleras. Havet renas. De läker sår i undervattensmiljön som vi människor kan ha skapat. De skapar hållbara ekologiska kedjor som lockar tillbaka fiskarna vi saknat. Genom att förstå hur man kan odla och ”plantera” insatser av alg och tång på platser som behöver må bättre kan vi göra havet ännu vackrare. Och friskare.

Ju fler sorter av alg och tång vi studerar (det finns över 240 runt Åland) desto mer frälsta blir vi. Många är vackra (färgglada, spektakulära och konstiga). Andra anonyma och svåra att hitta. De är omtänksamma. Förökar sig diskret när havet vill. Lika spännande som svamparna är ovan gjord. Dock ingen risk för din hälsa. Nyttiga. Fulladdade med mineraler och antioxidanter. Precis det alla vill ha idag.

Men mest förvånade har vi nog blivit över hur goda de är. Smakpaletten är stor och vid. Fräsch och fyllig. Lång och kort. Så spännande att vi inte riktigt kan beskriva dem. Vi lämnar över det till er nyfikna, matintresserade människor som vi vet är många därute. Dryckerna framför er är de två första proven på en smakresa som vi vill dela med er. Under varumärket Green Beanie. Skål!

VILL DU HÅLLA DIG UPPDATERAD OM NYA PRODUKTER FRÅN GREEN BEANIE?